6è. Experiments a l’hort. (1). Ecologia dels llegums.

Avui hem començat un experiment que durarà molts dies. Primer de tot hem estat recordant unes feines que vam fer a 3r, quan vam sembrar i conrear una parcel·la d’adob verd (i ens ha encantat veure en el bloc les fotografies i les feines que vam fer). Aleshores vam aprendre que fent adob verd aconseguim aportar nutrients a la terra sense utilitzar altres adobs i sobretot sense utilitzar adobs químics.

Avui hem parlat de la importància del conreu dels llegums, no només pel benefici i aport de nutrients per a la nostra alimentació, sinó també per la funció que fan ecològicament gràcies a uns petits microorganismes que s’associen a les seves arrels. Aquests són uns bacteris capaços d’agafar el nitrògen de l’atmosfera i transformar-lo perquè les plantes el sàpiguen assimilar i aprofitar i a partir d’aquí la resta de la cadena alimentària també en puguin disposar. Hem vist que l’atmosfera té una composició de gasos on abunda el nitrògen però que no és fàcil d’agafar tot i que és essencial pels éssers vius. Els bacteris que s’associen en simbiosi amb les lleguminoses (diferents espècies de plantes com les faves i pèsols que formen aquesta família) si que ho saben fer i a canvi aquestes plantes els hi proporcionen una mica de compostos orgànics. Aquestes plantes després serviran d’aliment als animals herbívors i aquests seran l’aliment dels carnívors. D’aquesta manera el nitrògen que es trobava a l’atmosfera passarà d’un ésser viu a un altre.

El nitrogen és fonamental i forma part de diferents estructures dels éssers vius.

Si a l’hort hi ha plantes que fan aquesta funció i si molts agricultors utilitzessin aquestes plantes no caldria utilitzar tanta i tanta quantitat d’adobs químics que contaminen l’entorn i sobretot els aqüífers.

L’experiment que hem iniciat és el següent: en varis recipients hem sembrat dues faves del nostre banc de llavors. Hem posat terra del nostre hort i hem anotat la data d’avui. Aquesta mateixa acció la repetirem cada 15 dies, per veure si aconseguim plantes de diferents “edats”. Anirem observant els canvis i allò que va succeïnt setmanalment fins el moment en que apareguin les primeres flors. Aleshores agafarem totes les plantes per observar les seves arrels. Volem veure si a totes s’haurà format la simbiosi del bacteri amb l’arrel de les faveres (com ja vam observar fa uns anys) i en quin moment del cicle de vida de la planta apareixen i es formen aquestes associacions.

img_4727

Com que és un experiment encara no us podem comunicar les nostres conclusions, però a mida que observem canvis importants us ho anirem ensenyant. Què passarà?

(Si voleu veure que vam fer altres anys o quan anàvem a 3r en relació a l’adob verd pitgeu en les etiquetes i ho veureu!)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s